maandag 20 september 2010

Panang rundvlees

Van het weekend heb ik een lekkere curry gemaakt. In het weekend heb ik de tijd dus dan neem ik het er ook van en sta ik wat langer in de keuken. Het resultaat mag er zeker zijn en er gaat echt niets boven een zelf gemaakte curry. Het maken van de curry is niet zo lastig als je maar een goede keukenmachine hebt. Zelf gebruik ik een kleine moulinex (van Tefal geloof ik). De vijzel gebruik ik in dit geval alleen maar voor het stuk slaan van de pinda's. Het meeste werk gaat eerder zitten in het doen van de boodschappen al zorg ik ervoor dat ik een vaste voorraad in mijn vriezer heb die ik groot insla op de markt; galanga, citroengras, pepers, limoensap en gember. Gember is trouwens veel makkelijker te raspen als het bevroren is... 
Deze curry heeft een heerlijke donkere smaak door de trassi en is licht pittig, precies goed. Ik denk dat hij zowel bij een Thaise als een Indonesiche rijsttafel kan worden gegeten.  

Pasta:
10 gedroogde rode pepers
6 sjalotjes gesnipperd
6 teentjes knoflook gehakt
1 tl gemalen koriander
1 el gemalen komijn
1 tl peper
2 stengels citroengras (alleen het wite deel)
1 el gehakte galangawortel
handje verse koriander gehakt
2 tl garnalenpasta (trasi)
2 el pinda's

1 el olie
blik kokosmelk
1 kg runderlappen in stukjes gesneden
90 gr pindakaas met stukjes noot
4 verse limoenblaadjes of gedroogde
3 el limoensap
2,5 el vissaus
3-4 el geraspte palmsuiker o bruine basterd suiker
1 el gehakte pinda's
verse koriander om te garneren of Thais basilicum

Prepareer de ingredienten voor de pasta. Week de pepers 15 min in een kom met kokend water. Knip of snij de korander in stukken. Doe alles in de keukenmachine en doe dit in delen waarbij je de zachte ingredienten bij elkaar stopt en de hardere bij elkaar. Begin met de uien. Als deze fijn zijn schep ze dan in een kom. Ga dan verder met de andere ingredienten. Voeg eventueel wat water toe om de pasta iets te verdunnen. Meng uiteindelijk alle fijngemalen ingredienten met elkaar.

Bak het rundvlees in wat olie aan. Schep het uit de pan over naar een nieuwe pan.Voeg kokosmelk toe, 6-8 eetlepels van de pasta, limoenblaadjes, suiker, limoensap, vissaus en laat het op een laag vuur sudderen tot het vlees zacht is. Serveer met stukjes pinda en verse koriander of Thaise basilicum.

Als het goed is heb je wat currypasta over. Neem een diepvriesblokjeshouder en vul deze met de resterende pasta. Als het ingevroren is, druk de blokjes eruit en bewaar ze afgesloten in een zakje in de vriezer voor een volgende keer.

0 reacties:

Een reactie posten