maandag 6 december 2010

Mexicaanse gehaktschotel met polenta en salsa

Ik wou al een tijdje iets maken met polenta. Ik kwam het ingredient tegen in kookboeken en ik zag de chefs ermee in de weer op tv. En ik werd nieuwsgierig. Het was eerst een uitdaging om uberhaupt polenta te vinden maar ik kwam het toevallig tegen in een Surinaamse supermarkt in de Weimarstraat. Het is een maisprodukt en het ziet er een beetje uit als griesmeel. Ik heb er dit ovengerecht mee gemaakt en het was heerlijk. Dat kwam niet zozeer door de polenta want deze smaakt vrij basic. Het had veel meer te maken met de kruiden die in dit gerecht worden gebruikt. Ik heb met combinaties gekookt die mij vreemd waren en ik heb voorzichtig geexperimenteerd met cacao. Cacao wordt wel vaker toegevoegd aan hartige gerechten en is in de Mexicaanse keuken zeker geen vreemde. Na het maken van dit gerecht kwam ik erachter dat gehakt, komijn en cacao zelfs goede vrienden zijn van elkaar!
Wat ik ook mooi vind zijn de kleuren in dit gerecht. Het leek wel alsof ik de zon zelf uit de oven  trok. De salsa is een absolute 'must' bij dit gerecht. 
Ingredienten voor ruim 5 personen:
2 stengels bleekselderij fijngesneden
olijfolie
zout en peper
700 gr half om half gehakt
2 uien gesnipperd
2 teentjes geperste knoflook
1 rode paprika
blik kidney beans uitgelekt
150 g maiskorrels (blik)
2 blikken tomatenstukjes
rode peper
creme fraiche

Meng de volgende ingredienten voor het kruidenmengsel:
2 el chili
2,5 el komijn
2 el kaneel
1 el cacao
2 tl zout

Voor de polenta
225 gram polenta
525 ml melk
40 gram boter
1,5 tl zout
200 gram oude geraspte kaas
3 eieren losgeklopt

Voor de salsa
Gebruik pomodore tomaat of cherrytomaatjes voor extra smaak
rode ui
citroen
groene peper uit een pot
evt koriander
zout en peper

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe olijfolie in de pan en bak het gehakt rul. Voeg zout en peper aan het vlees toe. Schep het als het gaar is uit de pan. Doe olie in de pan en bak de uien, paprika en selderij. Voeg het gehakt toe, de tomaat, mais en de knoflook. Warm het geheel door en voeg het kruidenmengsel toe. Ga hier af op je eigen smaak. Ik hou van sterke smaken dus ik heb alles gebruikt. Voeg eventueel zout en peper toe. Mocht je het gerecht wat pittiger willen maken voeg dan wat fijngesneden peper toe. Test wel altijd de scherpte van de peper want deze kunnen erg verschillen. Laat het geheel even pruttelen en maak de polenta.

Voor de polenta; verwarm in een steelpan de melk met 1,5 tl zout en boter. Strooi als de melk warm is langzaam de polenta erbij en blijf roeren. Blijven verwarmen totdat het gaat binden, het wordt nu een soort pap. Neem de pan van het vuur en voeg de kaas en de eieren toe.

Pak een ovenschaal en vul deze met het gehaktmengsel. Dek het gehakt af met de polenta. Bak het gerecht 30-45 min in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Terwijl de 'zon opkomt' in de oven maken we de salsa. Deze salsa is erg simpel maar heerlijk en absoluut onmisbaar bij dit gerecht. Snijd de tomaat in stukjes en voeg wat rode ui toe (ik ga ongeveer voor een verhouding van 2/3 tomaat en 1/3 rode ui). Voeg zout en peper toe en wat fijngesnede groene peper. Knijp een halve citroen uit boven het geheel. Proef. Voeg eventueel wat meer citroen toe. Snipper ook wat koriander door de salsa en roer alles door.

Serveer de salsa bij de ovenschotel en voeg ook een flinke dot creme fraiche toe. Eet smakelijk!



1 reacties:

Bill zei

Me gustaría comida mexicana!!
Oftewel, hij was weer errug lekker..

Een reactie posten