zondag 5 december 2010

Rundvlees-bierpasteitjes

Ik kreeg van de week eters en ik wou iets traditioneels maken maar ook een beetje vernieuwend zijn. Nu had ik een paar weken eerder een paar schattige 1-persoonspannetjes gekocht. Deze zijn ideaal om een mooi gerechtje in te presenteren. Ze hebben al die tijd rustig in mijn kast gewacht op hun 'gouden' moment en die hebben ze gekregen ook. Ziet dit er niet prachtig uit?
Ingredienten voor ruim 4 personen:
1 kilo riblappen in blokjes gesneden
olijfolie
2 flinke uien
1 winterpeen in blokjes gesneden
2 stengels selderij fijn gesneden
3 tenen knoflook
2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn
2 blaadjes laurier
kaneelpijpje
2 a 3 eetl Worcestershire sauce
375 ml bier (ik gebruikte Herfstbok van Bavaria, gebruik lekker bruin bier)
evt half glas rode wijn of port
1 eetl suiker
handvol gedroogde paddestoelen of wat verse kastanje champignons (ik geef de voorkeur aan gedroogde want deze nemen de smaak van de saus op)
500 ml runderbouillon
zak aardappelen (ongeveer 750 gram)
2 kopjes doperwten
1 ei

Zelf gemaakt kruimeldeeg (niet stressen, is heel makkelijk, gebruik anders ontdooid bladerdeeg)
1 eierdooier
200 gr bloem en een beetje extra
125 gr ongezouten boter (koud)

Bak het vlees aan in wat olijfolie en voeg wat zout en peper toe. Schap het daarna incl het vocht uit de pan en zet het aan de kant.
Bak in de pan de uien, wortel, selderij met het knoflook en het laurierblad. Als de ui zacht is voeg dan het bier toe en evt de wijn/port en laat het 2 min koken. Voeg nu het vlees toe, de bouillon, verse kruiden, kaneel, Worcestershire sauce, suiker en de paddestoelen/champignons toe.

Nu is het een kwestie van lang op laten staan op een laag vuur. Hou rekening met 1 tot 2 uur. Ik heb dit gerecht 1 dag vantevoren gemaakt. De smaken kunnen zo goed intrekken en je weet zeker dat het vlees mals wordt. Let erop dat het geheel niet mag koken. Check of het vlees gaar is, een kok mag best af en toe proeven!
Als het vlees gaar is voeg dan de doperwten toe en laat deze even meegaren. Snij de aardappelen in kleinere stukken en kook ze in gezouten water zo goed als gaar. Giet de aardappelen af.

Voor het deeg:
Splits het ei. Zet het eiwit in de koelkast. Mix in de keukenmachine (of met mixer met deeghaken): 200 gr bloem, 1/2 tl zout, de boter, de eidooier en 2 el ijskoud water. Zodra het een bal is haal je het uit de keukenmachine en kneed je het met de hand tot een glad deeg. We aten met zijn 4ren dus ik heb het deeg verdeeld in 4 bollen. Als het deeg te plakkerig is voeg dan wat gezeefde bloem toe.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven opervlak tot het plat is en iets groter dan je ovenschaal.
Vul de bodem van de ovenschaal(tjes) met de aardappelen. Haal de takjes en de laurierblaadjes uit het vleesmengsel en schep het vlees incl de saus op de aardappelen. Leg het deeg op de randen van de schaal/pan en haal het deeg wat over de rand hangt weg.
Kluts een ei en kwast dit op de deegdakjes. Schuif nu je schaal(tjes) in de oven.
Haal het eruit zodra het deeg er bruin en gaar uitziet.

Het gerecht is gloeiend heet als het uit de oven komt dus laat het even 5 min rusten voor het serveren. Serveer met een goed glas rode wijn.
Eet smakelijk!


2 reacties:

Bill zei

Ik heb het zo slecht.. :o)

Unknown zei

Dat wordt pannetjes kopen.

Een reactie posten