donderdag 3 april 2014

Vanille/Chocolade cupcake met chai creamcheese topping

Ik ben onlangs gaan experimenteren met cupcakes. En het beslag schiftte toch vaak! Ik werd er zelf geschift van! Inmiddels heb ik t aardig onder de knie en ben ik er achter gekomen dat als t beslag schift, er toch nog redelijke cupcakes uit kunnen komen. Met cupcakes blijft het een kwestie van vaak doen denk ik om de slag te pakken te krijgen. Ik kan wel twee tips geven; geef de ingredienten ruim de tijd om op kamertemperatuur te komen. Dat is heel erg belangrijk! En vul de vormpjes niet met teveel beslag. Ergens tussen 1/3 en 1/2 / is echt voldoende. Dan hebben ze de ruimte om te rijzen.

Maar om even terug te komen op de werkelijke reden dat ik dit recept post en dat is de topping. Echt waar, als je deze topping op de cupcake smeert kan het eigenlijk niet meer fout gaat. Ooooh wat is hij heerlijk. We hebben met onze vingers de kom staan uitlikken...er is geen 1 kloddertje gedoneerd aan de afwasmachine. Too bad!

Ik noteer nu eerst het recept voor vanillecupcakes. Om er een chocoladevariant van te krijgen gewoon ongeveer 30 gram cacaopoeder toevoegen.

Ingredienten
125 gram roomboter ongezouten
125 gram kristalsuiker
1/2 theelepel vanille extract
2 eieren
125 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
2 eetl melk
1/2 theelepel afgestreken zuiveringszout
eventueel 30 gram cacaopoeder

Verwarm de oven op175graden.
Meng de zachte boter met de suiker  tot een samenhangend geheel en mix er de vanille door. Voeg een voor een de eieren toe terwijl de op een lage stand mixt. Voeg ook t zuiveringszout toe.
Spatel het gezeefde bakmeel erdoor en eventueel de cacao. Voeg op t eind ook de melk toe.

Schep het beslag in de vormpjes en doe er niet teveel in. Zeker niet meer dan de helft!
Zet in de oven  en bak in 15 a 20 minuten of tot de mooi gerezen zijn.

Voor de chai creamcheese topping:
Ingredienten:
1 theelepel kardemomzaadjes
5 chai theezakjes
ongeveer 5 zwarte peperkorrels geplet
100 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram zachte boter
200 gram poedersuiker
100 gram monchou

Breek de kardemompeulen en maal ze een beetje fijn met een vijzel of deegroller. Doe ze met de theezakjes, de peper en 200 cc water in een pan. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken voor ongeveer 5 minuten. Zeef de vloeistof en doe het terug in de pan met de basterdsuiker en breng opnieuw aan de kook. Laat het zachtjes doorkoken voor ongeveer 25 minuten tot het de consistentie van een siroop heeft. Haal dan van het vuur en laat t afkoelen.

Doe de boter in een beslagkom en mix het met de poedersuiker. Voeg ook de monchou toe. Voeg nu ook naar smaak de siroop toe. Ik gebruik het allemaal omdat ik t heerlijk vind maar je kan ook minder gebruiken. Smeer de chocoladecupcakes af met de topping.
En nu nog een kop thee erbij!
Enjoy!


0 reacties:

Een reactie posten