zondag 17 oktober 2010

White Chocolate Cheesecake with raspberry

Volgens mij is dit de allerlekkerste en foutste witte chocoladetaart die er is. Vergeet de calorieën en alle goede voornemens en geniet er gewoon van. De taart is diep en romig en de witte chcolade smelt op je tong. Zorg wel voor wat visite want van deze calorierijke taart wil je niet teveel punten eten. Ik maak hem met frambozen want ik vind deze vrucht erg lekker maar met aardbeien smaakt hij ook heerlijk! Verder is hij ook erg makkelijk te maken.

2 rollen Oreo koekjes
65 gr ongezouten gesmolten boter
250 ml slagroom
300 gr roomkaas op kamertemperatuur (Mon Chou)
250 gr mascarpone
50 gr kristalsuiker
1 tl vanille-aroma
2,5 blaadje gelatine
500 gr witte chocolade
2 doosjes frambozen (of aardbeien)

Voor de toplaag zie ingrediënten halverwege t recept.

Maal de koekjes in een keukenmachine tot kruimels. Voeg de boter toe en draai deze mee tot alles goed gemengd is. Bekleed een springvorm van 22 cm met bakpapier en schep het mengsel erin. Druk stevig en gelijkmatig aan en zet in de koelkast.

Klop de slagroom, roomkaas, mascarpone, suiker en vanille met de mixer tot een glad mengsel. Voeg de gesmolten chocolade toe en klop weer door elkaar (smelt de chcocolade au bain marie.
Je kan het ook doen met de pan op een laag vuur maar raak niet in paniek als er klontjes ontstaan en de chcolade caramelliseert. Roer snel door en voeg alsnog toe als alles gesmolten is).

Knijp de gelatineblaadjes uit. Doe wat melk of room in een kopje, doe de gelatine erbij en zet deze 30 sec in de magnetron zodat de gelatine oplost. Voeg de opgeloste gelatine toe aan het mengsel en meng deze goed.

Snij de frambozen door midden. Haal de vorm uit de koelkast. Leg wat frambozen op de boden. Schenk dan wat van het mengsel in de vorm. Voeg vervolgens weer wat frambozen toe en schenk daarna de rest ook in de vorm. Zet de taart in de koelkast.

Als je een toplaag wilt maken laat de taart dan wat stijf worden voordat je de laag erop giet. Zo kan de spiegel zich goed hechten aan de taart. Laat de taart als je klaar bent minstens 4 uur opstijven (bij voorkeur een nacht).

De frambozenspiegel maken op de taart zoals op de foto. Hiervoor heb je nodig:

2 bakjes frambozen
4 blaadjes gelatine in koud water geweekt
Goede likeur; creme de cassis of frambozenlikeur
Schepje frambozenjam
Eventueel citroen voor ene zuurtje

We gaan voor 250 cc; doe de frambozen in een pannetje en schenk wat likeur erbij zodat ze voor de helft onder staan. Kook het zodat de alcohol verdampt. Voeg een schepje frambozenjam toe om het te zoeten. Het lekkerste is als het mengsel niet te zoet is maar nog een beetje de zuurheid behoudt van de framboos.
De taart zelf is al vrij zoet dus de spiegel moet zorgen voor een prettig contrast.
Schenk het mengsel boven een zeef in de maatbeker en check of je 250 cc hebt. Alle pitjes van de framboos zijn er nu uit maar we willen natuurlijk wel duidelijk maken dat de spiegel van echte frambozen is gemaakt dus schep ongeveer 1 eetl terug in het vocht.
Schenk het daarna terug in de pan en voeg de zachte gelatine toe en los deze al roerend op. Laat het mengsel iets afkoelen. Proef het en zorg dat het niet te zoet is. Voeg eventueel wat citroensap toe.
Haal daarna de opgesteven taart uit de koelkast en schenk het mengsel op de taart.
Zet de taart terug in de koeling en laat de spiegel stijf worden. Houd rekening dat dit ongeveer 2 uur duurt.

3 reacties:

Unknown zei

Op pakjes sigaretten worden zeer duidelijke waarschuwingen geplaatst.

Bij deze taart zou die verplichting ook moeten bestaan.

LET OP ! DEZE TAART ZET ELKE ANDERE SMAAKBELEVING VOORTAAN IN EEN DIEPE SCHADUW

Unknown zei

...Moses-kriebel! Wij hebben vanvond deze taart gemaakt en ooooofhh! Wat is deze white chocolate cheesecake gruwelijk lekker! Zacht van textuur, wij hebben een frambozen koelie erbij gemaakt en net ieder 2 stukjes gegeten!... laten we het houden op een culinair hoogtepunt! Deze cheese-cake komt op de betere toetjes-lijst als je vrienden eens komen eten en je wilt echt iets op tafel zetten... menigmaal eten we n taartje bij de betere theehuizen id stad, maar deze wint het gewoon serieus echt!,, wat een openbaring! dit enthiousiasme is zelf mij vreemd, maar je hebt mijn dag echt vet gemaakt! Hulde aan internet en jou geweldig recept! Lorenzo's & Lotte uit Amsterdam.

Tamara zei

Hallo lotte neering....ik ken je niet maar ik wil je heel erg bedanken voor je enthousiaste reactie. Wat leuk dat jullie er zo van hebben genoten! Deze taart is ook absoluut een favoriet van mij en gaat nooit vervelen. Veel plezier nog met het verwennen van je gasten met deze taart!

Een reactie posten