dinsdag 23 november 2010

Pepernotenmousse

Je kan het beste met het seizoen meekoken heb ik ooit begrepen. Dus dat gaan we nu ook maar doen. En al weet ik dat dit vaste gegeven op het eten van groenten slaat, gaan we ons nu flink bezondigen aan een seizoenslekkernij namelijk Pepernoten! Ik schotelde deze mousse aan mijn gasten voor en vroeg ze te raden naar het ingredient. Het grappige was dat ze het daar best moeilijk mee hadden. Je verwacht gewoon niet de smaak van pepernoten in een mousse. Maar het is wel harstikke lekker. Deze mousse is het gevolg van een experiment in de keuken. Misschien kan hij nog meer verfijnd worden in de toekomst maar het zou zonde zijn om hem jullie te onthouden want hij is nu al heerlijk!
Ingredienten:
200 ml melk
50 gr pepernoten van goede kwaliteit (niet van die keiharde)
30 gr fijne tafelsuiker
30 ml speculaaslikeur (als je dit niet hebt probeer dan amaretto)
2 blaadjes gelatine
200 ml slagroom
70 gr pepernoten fijn gesneden

Breng de melk met 50 gr pepernoten, de suiker en de likeur aan de kook. Draai het vuur uit en laat het 20 minuten trekken zodat de pepernoten zacht worden en uit elkaar vallen. Schep met een vergietlepel wat losse pepernoten uit de melk. Week de gelatine in koud water en los deze op in de melk. Zet het mengsel in de koelkast en laat deze in ongeveer 10-15 min geleiachting worden. Klop de slagroom lobbig en spatel hem met de gehakte pepernoten door de pepernotenvla. Probeer zoveel mogelijk lucht mee te nemen tijdens het spatelen, gebruik bijv. een pannenlikker, werk van de buitenkant toe en sla de slagroom om de vla heen. Zet in de koelkast totdat hij stijf is. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Laat je gasten maar raden naar de ingredienten en eet smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten