maandag 16 augustus 2010

Ossenstaartsoep met gekruide omeletreepjes en stamppot van de resterende soepgroenten

Van het weekend heb ik Ossenstaartsoep gemaakt. Mijn moeder maakte het vroeger weleens en ik was erg benieuwd naar de smaak. Daarna heb ik geimproviseerd met de restjes want ik heb er een hekel aan om eten weg te gooien. Het eindresultaat was erg lekker. De soep is een ideaal begin van een chique diner thuis om de smaakpapillen wakker te maken. De soep heeft een mooie kleur en een donkere smaak. Omdat er weinig vlees loskomt van de ossenstaart ga ik de soep opleuken met kruidige omeletreepjes. Dit is er nodig:

Ingrediënten voor de soep:
1 kilo ossenstaart
1 venkel
3 tomaten
2 uien
1/2 zakje soepgroenten dus ongeveer 300 gram
Bosje tijm
4 bouillonblokjes rund
2 laurierblaadjes
ongeveer 2 eetlepels madeira of sherry
3 eieren

En voor de stamppot:
Zak aardappelen
Blinde vink of saucijs

Voor de jus:
Marmite, room en evt. maizena

Venkel, tomaat en uien halveren, olijfolie erop smeren, peper en zout en met de ossenstaart in de oven op 220 graden roosteren. Als het vlees bruin is (na ongeveer 15 minuten) alles in een pan doen met 2 liter water, bosje tijm, laurierblad, de bouillonblokjes en de soepgroenten. Voeg naar smaak peper toe.
Laat de soep lang opstaan. Bij mij stond hij ruim 3 uur op een zacht vuurtje. Laat hem niet koken.

Na min. 3 uur de soep van het vuur halen en zeven. De soep laten afkoelen en daarna in de koelkast zetten zodat het vet stolt en het er later kan worden afgeschept. De ossenstaart laten afkoelen en het weinige vlees eraf plukken. Nadat het vet uit de soep is verwijderd, het vlees toevoegen aan de soep. De soep verwarmen en de smaak afmaken met de madeira of sherry.

De groente hou je nu over. Verwijder de harde delen; het tijm takje en de laurier. Doe de groenten in een foodprocessor en maal fijn tot een gladde pasta.
Neem 3 eieren, klop deze met een mixer en voeg 2 flinke eetlepels van de groentepasta toe. De omelet krijgt hierdoor een heerlijke smaak. Bak de omelet in een pan. Het mooiste is natuurlijk als je de omelet heel uit de pan krijgt, daarna oprolt en in reepjes snijdt. Doe wat reepjes in een soepkom en voeg de ossenstaartbouillon toe.
De eerste gang zit erop!

Nu het minder chique maar toch zeker ook lekkere deel!
Als het goed is heb je nog aardig wat groentenpasta over en wat je hiermee doet is heel simpel. Je kookt een paar aardappelen en maakt er een simpel maar smakelijk stamppotje van. Zodra de aardappelen gekookt zijn stamp je een deel van de groenten erdoor heen. Peper en zout naar smaak toevoegen. Serveren met een saucijz of blinde vink en je hebt een heerlijke maaltijd!

Voor een lekkere jus: Bak de worstjes in een pan met wat boter en olijfolie. Haal de worst uit de pan als deze klaar is. Voeg een flinke theelepel marmite toe en een scheut water of room. Nog lekkerder is het om het water te vervangen door een soeplepel ossenstaartbouillon. De beste sauzen hebben immers een fond-basis. Als de jus te dun is meng dan een halve theelepel maizena met 1 eetlepel koud water. Goed mengen totdat het een papje is en toevoegen aan de jus. Nadat deze kookt zal de jus indikken.
Bon appetit!

0 reacties:

Een reactie posten